Sunday, February 15, 2009

...nielen o dátumoch...


Viete, aký bol včera deň? No tak, ten dátum 14. február vám musí niečo hovoriť... :-) Valentín? Hmmm, no to tiež...:-) (aj keď nejdem sa teraz rozohňovať aký nehorázny biznis sa okolo toho robí), ale ešte jedna významná udalosť sa v tento deň udiala. Včera bolo výročie tzv. "dňa vzkriesenia slovenčiny", keď Ľudovít Štúr vyslovil (originálne v roku 1843) za nevyhnutnosť prijať nový spisovný jazyk, ktorý by zjednotil všetkých Slovákov. Nežartujem. Ja viem, čo si teraz myslíte; aha, slovenčinárka, to sa dalo čakať... Ale nie je to iba o slovenčine. Nedávno som sa totiž dostala k citátom Ľudovíta Štúra a veľmi ma zaujali. Už naňho nepozerám iba ako na osobu z učebnice. Keď si človek uvedomí, že ten muž naozaj žil, že to bol skutočný človek z mäsa a kostí a nie prikrášlená legenda ako Jánošík; a čo všetko vykonal... Dokelu, on to naozaj robil!!! Našiel odvahu, silu a pevnú vôľu a neostal iba pri snívaní... Iba keď sa človek o niečo sám vo svojom živote pokúsi, čo má preň veľkú cenu, len vtedy to snáď dokáže plne pochopiť... Aké je to nesmierne nesmierne ťažké. A pán Štúr chápal ešte jednu dôležitú vec: slovenčina ako taká Slovákov nezmení a nezjednotí. Najdôležitejšia je vnútorná zmena každého človeka. A chápal tiež všetku tú námahu a tŕniskosť, čo táto zmena obnáša...

Tu je zopár jeho citátov (troška kostrbatá starosvetská slovenčina, ale snáď sa cez to prelúskate):

"Ak chceš zmeniť svoj stav, najviac sebe dôverovať môžeš a musíš, veď sám máš prístup k hlbinám srdca, citov a myslenia svojho, musíš sa spytovať, či budeš vytrvalý, či budeš pripravený znášať nepriaznivosti, ktoré by sa v premene tvojho stavu na odpor položili."

"Čím národ nižšie stojí, čím hlbšie v živote telesnom je ponorený, tým menej vážnosti má sám k sebe a tým ľahšie si dá so sebou zahrávať a svoje si odnímať, ako i jednotlivý človek v bahne telesného života zaviaznutý je bez vážnosti k sebe samému a ľahko sa ... za úžitok telesný nielen s telom, ale aj s dušou zapredá."

"Prázdna je každá márnomyseľnosť nacionálna, ktorá nijaký hlbší základ nemá v sebe. O ľudstvo ide koniec-koncov, ktorého členmi sme my spolu so všetkými ostatnými národmi."

"Nič veľkého, nič pekného, nič šľachetného sa nevytvorilo bez obete, len slaboch sa k obetiam naučiť nemôže, ale duša vznešená horí po nich, lebo práve v obetiach svoju silu, svoje panstvo duch ukazuje."

"Pravý Slovan sa nepustí do ničoho bez toho, aby neprosil o pomoc Boha a každé dielo zavŕši tým, že Bohu za jeho pomoc poďakuje."

"Národy, ktoré odvrhli Kráľovstvo Božie, spravodlivosť, opravdivé ľudské konanie, zabudli na Boha a zaujímali sa len o to "ostatné", teda len o svetské veci, rad za radom upadli, a tento výrok sa aj v budúcnosti ukáže ako pravdivý. Vzchopme sa, Slovania!"

(Komunizmus) "...robí zo všetkých ľudí zaťatých egoistov, likviduje akýkoľvek vývin a mení ľudskú spoločnosť na skleník, na dielňu, kde pracujú všetci jednotlivci mechanicky ako stroje."

"Každý, kto pácha bezprávie a tak sa snaží zachovať, sám nad sebou vyslovuje kliatbu."

"Nielen vlády sú zlé, ale aj ľud je často skazený, a vlády len odrážajú jeho kvality."

"Kto žije duchom, v tom žije celý svet a on v celom svete..."

3 comments:

Lucia Bérešová said...

No, dať niektore jeho vyroky do skoly na nastenku tak v roku 1978, niekto by si to asi odsedel (hlavne s tym komunizmom :) )
Aj ja na neho zacinam pozerat trosku inak... Aj ked v skole mi sympaticky nebol, asi kvoli tej brade a tiez som ziarlila na Adelu :P

ludmila said...

Adelka ho iba zdiaľky obdivovala tak ako Ty...;-) Inak, čudujem sa, že Štúra v komunizme nezakázali úplne. Ale na to bol asi príliš významný, neopovážili sa. Ale to, čo sa o ňom publikovalo a hovorilo, prešlo riadnym sitom...

Lucia Bérešová said...

a zdalo sa mi ako riadna haluska, ze taky provokater a zomrel na to, ze sa sam postrelil. Ako hrdina mal zomriet pocas nejakeho atentatu madarskeho zapalenca! a nie sa sam takto... a este do nohy... joooooj!!! motko