Thursday, May 7, 2009

"I'm listening"


V prvom rade toto nie je žiadny agitačný príspevok, ktorý by chcel verbovať nových priaznivcov alebo namotávať na nekonečné pozeranie. Je to len pristavenie sa pri jednom sitcome, ktorý mám rada, a ktorý ma hlavne v poslednom čase rozosmieváva, teší a podnecuje. A ak zaujme a poteší aj niekoho iného, budem len rada..



Čo ma na ňom zaujalo? Inteligentný a nápaditý slovný humor spojený s fyzickou komikou, a postavy, ktoré asi ani nenájdete v iných sitcomoch. Hej, a ešte Eddie..:-)
Ale pekne poporiadku. Hlavných postáv je päť, dominantní sú hlavne traja Craneovci; bratia Frasier a Niles, obaja pychiatri, Frasier majúci vlastnú rádioshow, kde pomáha volajúcim s ich problémami, Niles má svoju dobre zabehnutú psychiatrickú prax. Trio Craneovcov dopĺňa jedinečným spôsobom ich otec Martin, ktorý je ich absolútny opak; je to bývalý policajt, tiež bystrý a vtipný, ale úplne normálny chlap, ktorý má od mierne snobských psychiatrov intelektuálov asi tak ďaleko, ako drahé francúzske víno od obyčajného piva. Mnohé skvelé situácie vznikajú práve narážaním týchto rozdielov v rôznych situáciách.



Ženské postavy sú Daphne, Martyho fyzioterapeutistka (Marty bol postrelený do boku), a zároveň Frasierova domáca, do ktorej je Niles platonicky zaľúbený; a ešte Roz, Frasierova produkčná v rádiu.


(Jedna z najkrajších sitcomových romancí: Niles a Daphne)

Veľa vecí je v seriáli super. Výstavba dialógov a postáv samotných v príbehoch; to ako snobstvo Frasiera a Nilesa narazí vždy pekne na držku, ale v krízových situáciách sa vždy prejavia ako správni ľudia (a nielen vtedy, samozrejme), ako je Frasier vždy verný svojim etickým zásadám, aj keď to nie je vždy ľahké a častokrát vyzerá smiešne, ako sa všetko to nesprávne, čo robí, vždy ku nemu vráti a on sa o to potkne, ako musí sám prežiť veci, ktoré nechápe a odsudzuje, ako sa vzťahy medzi postavami pomaličky vyvíjajú (hlavne otcovsko synovsko súrodenecké medzi Martym, Frasierom a Nilesom, ale i medzi Nilesom a Daphne), a jednoducho spôsob akým je celý seriál tvorený, že si postavy musíte obľúbiť také aké sú, že sú jednoducho podarené so svojimi pozitívnymi aj negatívnymi aj divnými stránkami (určite aj s úžasnými hereckými výkonmi hercov a ich vyžarovaním...) a mnoho ďalšieho...


("I'm listening")

Samozrejme, nie všetko v tom seriáli sa mi páči a nie so všetkým súhlasím, ale tak to už býva... Toho pozitívneho je však jednoznačne viac.
A ešte čosi dôležité. Sú tam tri skvelé nápady, čo prispievajú k tomu, aby bol seriál taký skvelý. Vlastne štyri. Prvý je, každá epizóda je rozdelená do menších častí, na začiatku ktorej kratučký vtipný nadpis alebo popis, ktorý ju charakterizuje. Po druhé, Nilesova prvá žena Marrisa. Hovoria sa o nej celé legendy, o tom, aká je vychudnutá ako vyžla, na aké plastické operácie chodí a aká je excentrická boháčka, ale divák ju nikdy neuvidí. Je to iba fantóm, ktorý síce v seriáli naozaj existuje, ale je iba na divákovi, ako si ju predstaví...:-) Nápad tretí: Záverečné titulky so záverečnou znelkou sú zároveň poslednou „no comment“ scénou, kde sa doplní alebo uzavrie nejaká dôležitá alebo bočná myšlienka či situácia. A ešte posledný: Eddie. Martyho podarený havo. Frasier ho „vyženil“ spolu so svojím otcom, ktorý sa k nemu nasťahoval. Eddieho najobľúbenejšou činnosťou je zízať bez pohnutia na Frasiera celé hodiny. Frasier už s ním skúšal zízacie duely, ale Eddie vždy vyhral...:-) Netreba asi zdôrazňovať, že Eddie nepatrí pre Frasiera medzi najobľúbeneších členov domácnosti. Lebo on je riadnym a aj nezastupiteľným členom domácnosti, so všetkými drobnými i väčšími kúskami; je jednou z tvárí, ktorá seriál Frasier charakterizuje...



Pridám aj videjká. Chcem najprv vzdať hold slovenskému dabingu, ktorý je vynikajúci, aj keď, samozrejme, originál je originál. Trpí najmä fakt, že sa nedá predabovať Daphnin anglický prízvuk. Epizóda Cestovanie s Martinom. Nech sa páči (2. časť):



Ďalšie videjko je venované podarenému Nilesovi:



Slávna scéna s Nilesom: "Valentín pre Nilesa"



Martin Crane :-)



A na záver ešte bonus :-)




Rozlúčim sa Frasierovými slovami, ktorými ukončuje svoju rádioshow: „This is dr. Frasier Crane wishing you good night and good mental health.“ :-)

No comments: