Thursday, October 8, 2009

Hádanka sa neháda... 2


Táto tu nie je až taká ťažká, skúste jej prísť na stopu! :-)

Bola raz jedna zlá kráľovná, ktorá žila v nádhernom paláci v horách. Jedného dňa sa rozhodla postaviť si ďalší palác, a tak poslala svoje stráže do miest a dedín, nech privedú všetkých schopných mužov, aby palác postavili. Samozrejme, mužom sa to nepáčilo, a jeden mladý tesár dokonca žiadal, aby mohol osobne hovoriť s kráľovnou. Jej sa potom nezakryte a rozhorčene sťažoval, ako nespravodlivo so svojimi poddanými zaobchádza. Na kráľovnú urobila jeho odvaha dojem, a tak sa rozhodla, že mu dá šancu.

„Poď za mnou,“ povedala, a tesár ju nasledoval do jej zámockej záhrady.
Tam vytiahla malé vrecko a povedala: „Do tohto vrecka dá môj sluha dva kamienky, biely a čierny. Ty budeš ťahať z vrecka kamienok. Ak si vytiahneš čierny, budeš pre mňa pracovať, ale ak vytiahneš biely, môžeš ísť domov.“
Tesár súhlasil, ale keďže kráľovnej veľmi nedôveroval, sluhu ostražito, i keď nenápadne, sledoval. S hrôzou videl, že sluha dal do vrecka dva čierne kamienky.
„Ťahaj,“ prikázala kráľovná.

Čo urobil tesár?

F. E. Higgins - The Eyeball Collector

4 comments:

Lucia Bérešová said...

Vytiahol kamienok a neukazal ho nikomu a zahodil ho, alebo ho zjedol, alebo neviem co a oni museli vytiahnut druhy a zistili, ze druhy je cierny, tak ten musel byt biely?

ludmila said...

Jasne. Keďže boli v záhrade, kamienok, čo mu "náhodou" vykĺzol z ruky hneď ako ho vytiahol z vrecka (nestihli sa naň pozrieť), zapadol medzi ostatné kamienky na zemi, takže sa nedalo rozpoznať, ktorý to bol. A keďže vo vrecku ostal čierny, on mal mať tým pádom v ruke biely, takže kráľovná nemohla urobiť nič iné, len ho prepustiť.
Super, Lucka, vďaka, že si sa zapojila :-)

Lucia Bérešová said...

Daj viac hadaniek! Aspon si trosku cvicime mozgy! :)

ludmila said...

hej, dačo ešte zariešim.. :-)