Saturday, November 21, 2009

Hádanka sa neháda... 3


Moja obľúbená..:-) Skúste!

Istý muž raz cestoval krajinou, kde žili ľudia, čo hovorili vždy buď iba pravdu, alebo iba klamali. Ako tak cestoval, prišiel raz k jednému rázcestiu. Vedel, že jedna cesta viedla do jedovatých močiarov, ktorých výpary by mu spôsobili pomalú, bolestivú a hrôzyplnú smrť. Druhá cesta viedla do cieľa, kam mal namierené: do prekrásneho mesta. Pocestný však nevedel, ktorá cesta je ktorá; neboli pri nich žiadne označenia. Bezradne si sadol na okraj, a rozmýšľal, čo ďalej, keď tu zrazu uvidel k nemu prichádzať dvoch mužov. Jeden z nich bol pravdo-vravec, ten druhý klamár. Pocestný ale nevedel, ktorý je ktorý, a bolo mu dovolené položiť iba jednu jedinú otázku, aby zistil, ktorou cestou sa má vydať. Na chvíľu sa zamyslel, potom sa spýtal jednoduchú otázku, a krátko na to už bol bezpečne na ceste do vytúženého mesta.

Čo sa pocestný spýtal, a komu položil otázku?

F. E. Higgins - The Eyeball Collector

2 comments:

Lucia Bérešová said...

hmmm... ja by som sa spytala: "ak sa opytam tvojho kamarata, ktora cesta je spravna, na ktoru ma navedie?" Keby som sa spytala klamara, tak by vedel, ze pravdovravny ma navedie na spravnu, tak by mi ukazal zlu. A ak by som sa opytala pravdovravneho, on by vedel, ze klamar by mi ukazal zlu, tak aj on mi ukaze zlu. A v podstate by bolo jedno, ktoreho by som sa opytala... Zeby? (tato hadanka je dost narocna...)

ludmila said...

Jasné, je to tak.. :-) Pocestný sa spýtal jedného z nich (úplne jedno, ktorého): "Keby som sa opýtal tvojho priateľa na cestu do mesta, ktorú by mi ukázal?" Vypočul si odpoveď, a potom sa vybral opačnou cestou. Keď človek nad tým porozmýšľa, funguje to...