Thursday, September 18, 2008

Anyone can cook...

"...that doesn´t mean anyone should...“ hovorí Remy, hlavný hrdina, v jednej chvíli. No, ešte sa odvtedy naučí kopec vecí...:-) Reč je o rozprávke Ratatouille (čítaj ratatúí). Ešte ste ju nevideli..? Je skvelá. Ja som ju nedávno videla znovu a nedá mi o nej nenapísať. Sú rozprávky vydarené viac, menej, niektoré vôbec nie. Táto je veľmi. Má všetko, čo naozajstná Rozprávka má mať. A jej tvorcovia sa nenechali príliš uniesť a neskĺzli do preháňania – hlavne, čo sa týka dejovej línie, lebo dnes sú filmoví makeri (nie macheri), čo sa „rozprávok“ týka, schopní vymyslieť kadečo, hlavne nech je veľká sranda. Fest veľká. Ten zvyšok filmu sa už poza to skryje. Nemýľte sa, niežeby v Ratatouille nebol žiadny humor – práve naopak. Práve to krásne „naopak“...:-) Ako ste už možno vytušili, téma filmu je o varení. Remy má sen stať sa šéfkuchárom v dobrej reštaurácii. A variť teda vie. Keby len vie, je to kulinársky génius. Má však jeden problém. Je to potkan. Niet vari zvieraťa (možno okrem švábov), ktoré do kuchyne patrí menej... Avšak podľa motta „anyone can cook“ (variť môže každý), a podľa rovnomennej knihy, ktorú napísal jeho veľký vzor chief Gusteau, Remy si ide za svojím snom. Smeruje do restaurácie – práve do tej, ktorá patrila samotnému Gusteauovi, kým ešte žil... Samozrejme, také čosi nezvládne sám, a jeho ľudská pomoc je jeden podarený vyplašený chalanisko menom Linguini... Všetko v tom filme je vydarené... Myšlienka tvorenia varením, ktoré môže zasiahnuť aj hlbšie, než je len žalúdok – prípad mrzutého a pochmúrneho kritika jedla Antona Ega. (To meno!) Úžasne vytvorené postavy – okrem iných napríklad šéfkuchár Skinner – drobný a zlostný. Čo viac dodať. Je to geniálny základ pre vytvorenie charakteru...;-) Alebo to, ako všetci hovoria s francúzskym prízvukom (možno okrem Remyho a Linguiniho, lebo k nim sa to akosi nehodí), lebo celé sa to odohráva v Paríži... Tak ak budete mať možnosť pozrieť si túto super rozprávku, nepremeškajte ju, stojí za to. Chcela by som ju venovať všetkým, ktorí nikdy poriadne neprenikli do kulinárskeho umenia, ale cítia zvláštne uspokojenie v tom, že vo svete rozprávok existuje potkan, ktorý to dokázal...:-) Remy: ("Why do you care..?") "...because I´m a cook..!"

Ratatouille – a beautifully made story about the cook rat – there is no animal that belongs to kitchen less than him... But Remi isn´t only an (extra) ordinary rat, who can cook. He is a culinary genius... A brilliant, must-see story. Here is the trailer:

Anton Ego: “I don´t like food, I love it. If I don´t love it, I wouldn´t swallow... Colette: “How many women do you see in this kitchen..? No other. And why do you think is that..?” Skinner: “How darrrrhhhe you..?!” Linguini: “Appetite is coming, and he´s gonna have a big Ego..!” I would like to dedicate this movie to those, who never properly penetrated to the art of cooking, but they are strangely satisfied, that there, in the world of stories, exists a rat, who actually did...

No comments: