Saturday, December 6, 2008

Svätý Mikuláš verzus Santa Claus


Ako vieme, sv. Mikuláš bol biskup, ktorý vykonal chvályhodný čin. Zachránil tri dievčiny a ich počestnosť tak, že im dal vrecká s peniazmi do okien ich domu (pokiaľ sa dobre pamätám). Tak sa legenda a tradície započali. Ako vidíme, aspoň podľa tohto obrázku, jeho červený odev a hustá dlhá biela brada boli inšpiratívne i pre imidž dnešného Santu...


...aj keď má v mene santa, čo je taká skomolenina "saint", teda svätý, správa sa ako obyčajná rozprávková postava. A pribudli k nemu (ktovie, odkiaľ sa vzali) dnes už neodmysliteľné lietajúce soby a sane. Žiadny komín nie je pre Santu príliš úzky, žiadna strecha pre soby príliš malá...:-)


Zatiaľčo na Slovensku si deti dávajú celkom logicky čižmu do okien a ku dverám, aby to mal Mikuláš s rozdávaním balíčkov ľahšie, na západ od nás si ľudia vymysleli ponožky zavesené na kozube a chudák Santa sa musí trepať komínom, aby do nich niečo mohol dať... :-) Možno preto mu potom vymysleli aj tie lietajúce soby, aby sa ku komínom mohol ľahšie dostať...


Veľmi dôležitý je tiež list Santovi od detí so zoznamom darčekov. A veľmi praktický pre rodičov...:-)


...ba dokonca Santa aj darčeky, teda najviac hračky, osobne vyrába. To asi keď nemá celý rok čo robiť...


Snom každého dieťaťa na západ od nás je zahliadnuť Santove sane na oblohe. Ale či spí alebo tajne bdie, vždy to prepásne...:-)


Kĺže sa a šplhá komínom ako nič, aj keď podľa objemnosti jeho kabáta kondičku veľmi nemá, je vždy čistý a neubabraný od sadzí, či oheň v kozube horí alebo nie, z bezodného vreca porozdáva darčeky pod stromček a do ponožiek, stíha takto obísť za jednu noc všetky domácnosti na celom svete a ešte sa aj spapať pohostenie, čo mu všade prichystajú... Hm... it's a magic...:-)


...ale pokiaľ je Santa priateľskou, dobrosrdečnou a žoviálnou postavou pre deti, prinášajúcou radosť a pozitívnosť, tak myslím, že môže byť... Nie ako raz u nás v kostole, keď Mikuláš rozdával deťom balíčky, jedno decko vidiac ako sa k nemu blíži čudo v divnom plášti a s obrovskou bradou zakričalo: "Ja sa booojíííííím..!" :-)


A nakoniec trochu nezvyčajný obrázok. Kľačiaci Santa Claus pri jasličkách ako symbol toho, že i keď on je pre mnohé deti nositeľom darčekov, aj tak všetko pochádza len z jedného Zdroja, len od jedného Stvoriteľa. Santa Claus sa skláňa pred skutočným Nositeľom darčekov...

3 comments:

Lucia Bérešová said...

Ten posledny obrazok je najkrajsi... a najhlbsi. Tu v Polsku Svaty Mikulaš (Święty Mikołaj) dáva deťom darčeky pod vankúš... asi preto moje čižmy na okne boli tohto roku prazdne. Tak so si do nich kupila aspon ponozky.

ludmila said...

Som rada, že sa Ti páči ten posledný obrázok. A som rada, ze niekto také niečo nakreslil... A ak si aj mala čižmy prázdne, vedz, že je veľa ľudí, aj keď možno nie v Tvojej priamej blízkosti, čo by Ti tam radi niečo dali...

Blogger said...

Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde 1,000,000y klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

Přidejte se k úspěšným Spojte se s více než 4,000,000 obchodníků a investorů ze 170 zemí

Otevřené obchody na eToro: 227,651,647